kerja tempat baru tak ok??

Lumrah dalam kehidupan manusia akan bertukar-tukar tempat kerja. Bekerja perlu  wajib untuk hidup sebab nak guna tuk makan, dan macam-macam lagi. Ada orang kata tukar tempat kerja itu bagus sebab akan sentiasa ada kenaikan gaji atau pangkat. Allhamdullilah saya melalui proses itu.

Pandangan saya, bila kerja di tempat baru ada orang lama yang tak suka. especially bab-bab nak mengajor junior ni kan. Dorang ni dah biasa kerja cepat mana taknya hari-hari menghadap menda yang sama, yang baru pulak terkial-kial macam siput **** hehehe. cer cite cer cite yang dah lama keje tu mula-mula masuk terus terror ke nak buat??? jawabnyaaa anginnn yang goncanggg ,, terbang burung terbanggg...terselit pulak lagu POKOK ni..best jugak layan...tak kira lah pangkat apa pun tetap kene belajar cara dan budaya di syarikat tersebut. Saya sendiri pun macam tu mula-mula kerja, memang lambat contoh bila buka mic excel nak biasakan template yang ada dan semua flow nak kene faham, agak terasa juga dengan senior yang mengajar kita tu kan.. kan..keje deme tu nak wat cepat nak kejar cut off time ke ape ke lg..kejar dateline nak antor report pulak time tu..



kat sini cuma nak bagi tau saja kat orang-orang lama atau dikenali senior kat syarikat tempat korang keje, layanlah junior anda dengan berhemah, kasi peluang dan ruang untuk belajar dan biasakan dengan persekitaran baru...chewah cam ayat skema jerk..

Bagi junior or yang baru ni pulak kene faham-faham juga dan kene pandai ambil hati dengan orang yang akan bekerjasama dan yang akan memberi ilmu mengajor kita tu. Belanja air or makan ker...kui kui..bodek la tu.. waktu dia buzy tengok ajer dulu, pastu dah ok sikit tanya lagi macam-macam sampai pening

iklan-iklan::: tengah-tengah type coleg panggil pergi receptionist ada sales promotion dari REE SKIN.. sorry saya terus reject sebab ahad close rasa takda masa nak pergi, nak pulak kami saturday kerja memang agak terkejar appmnt nanti. :::

3 comments:

ayanuts said...

alaahhhaaiii sshnya jadi junior dkt tmpt baru ni

Noniey said...

hai awak dah abis study... xder ssh, cuma pada awal tu kene biasa2 dulu cara org lama neh..lama2 dah ngam siap ble makan share sepinggan haha

ElyaElmo said...

biasas la...klo keje tempat baru ni..kene terlebih ramah sket..eheh